Bagaimana saya boleh memohon untuk Moratorium 2021?

Post at:
2021-08-19
BERITABMPERISTIWA

Bagaimana saya boleh memohon untuk Moratorium 2021?

Pihak kerajaan telah memperkenalkan semula program moratorium pinjaman atau bantuan pembayaran pinjaman melalui inisiatif PEMULIH. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana moratorium pinjaman baru ini bermanfaat untuk anda, kami telah merumuskan maklumat berikut untuk memudahkan anda.


Siapa yang layak untuk memohon?

Program ini adalah untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), dan individu dari kumpulan B40, M40, dan T20, yang menghadapi masalah kewangan akibat dari pandemik Covid-19 ini.Bagaimanakah ia berfungsi?

Peminjam kini boleh memohon moratorium tanpa memberikan sebarang dokumen sokongan. Ini hanya berlaku untuk pinjaman perumahan, kereta, peribadi dan perniagaan yang diluluskan sebelum 1 Julai 2021.

Sekiranya anda merancang untuk memohon moratorium, anda harus ingat:
  • Anda mempunyai pilihan antara moratorium pembayaran pinjaman tiga bulan atau pengurangan pembayaran pinjaman sebanyak 50% untuk jangka masa enam bulan.
  • Anda tidak boleh melangkau ansuran lebih dari 90 hari, atau berada di tengah-tengah proses kebankrapan / penutupan.
  • Sekiranya anda adalah penerima Bantuan Pembayaran Balik (RA) yang ada, anda masih boleh memohon moratorium pinjaman PEMULIH.
  • Memohon moratorium tidak akan menjejaskan rekod CCRIS anda.
  • Sekiranya anda terlepas tempoh pembayaran lebih dari 90 hari, jangan risau. Hubungi Agensi Kaunseling Kredit dan Pengurusan Hutang (AKPK) untuk program pembayaran balik yang disesuaikan, dan nasihat kewangan percuma.

Bagaimana saya boleh memohon Moratorium PEMULIH?

Terdapat tiga cara untuk memohon Moratorium PEMULIH:
  • Borang dalam talian – Pergi ke laman web bank anda – Klik pada borang web – Isikan maklumat peribadi dan pembiayaan anda – Tandakan kotak pada syarat bantuan pembayaran balik – Klik ‘Kirim’, dan bank anda akan menunjukkan penerimaan

  • E-mel – Pergi ke laman web bank anda – Klik pada e-mel yang disediakan – Isikan maklumat peribadi dan pembiayaan anda – Tandakan pada kotak syarat bantuan pembayaran balik – Klik ‘Kirim’, dan bank anda akan menunjukkan penerimaan
 
  • Panggilan telefon

– Hubungi pusat khidmat pelanggan bank anda – Panggilan anda akan disambungkan dan wakil akan membantu anda memudahkan prosesnya

  Hubungi bank anda untuk maklumat lebih lanjut atau berbual dengan penasihat jualan kami di 012 500 8018 untuk mendapatkan bantuan kewangan pakar untuk membantu anda merancang masa depan. Lindung diri dan keluarga anda, dan tetap berhubung!